(Nove teme u primijenjenoj filozofiji) Cécile Fabre: Špijuniranje kroz zatamnjeno staklo/ Etika špijunaže i protivobavještajne službe (United Kingdom: Oxford University Press, 2022, 264.)

Apstrakt

U izdavaštvu Oxford University Pressa u Velikoj Britaniji, 2022. godine je objavljena knjiga naziva Špijuniranje kroz zatamnjeno staklo/Etika špijunaže i protivobavještajne službe, Cecile Fabre. Knjiga se sastoji iz devet poglavlja, uvoda, epiloga, bibliografije i indeksa, a broji 264. stranica. Na početku knjige nalazi se posveta Ericu i Martinu.

 

Prvo poglavlje naziva „Građevinski blokovi“ („Building Blocks“) postavlja ton cijele knjige i donosi pregled etike špijuniranja gledano iz ugla klasičnog morala i političke misli. Autorka nije koristila genealoški, nego problematski pristup. Govori nam da je špijunaža, zajedno sa prostitucijom i najamništvom, treće po redu najstarije zanimanje u svijetu. Ono što im je zajedničko jeste da sva tri zanimanja predstavljaju nužno zlo. Zatim nas provodi kroz primjere.

https://doi.org/10.5281/%20zenodo.6591528
PDF
Creative Commons License

Ovaj rad je pod Creative Commons Autorstvo-Deli pod istim uslovima 4.0 Internacionalna licenca.